Започела реализација пројеката из области заштите животне средине које финансира град Крагујевац

У оквиру пројеката које у области заштите животне средине суфинансира Град Крагујевац, а поводом обележавања 20 година од оснивања Клуба америчког фудбала Дивљи вепрови, чланови клуба су данас у сарадњи са ЈКП ШУмадија на зеленој површини иза Факултета инжењерских наука засадили 20 стабала јасена, липе, јавора и црвенолисне шљиве. Садњи су присуствовали члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, Стефан Никезић и члан Градског већа за спорт, Предраг Стевовић.

Данас крећемо са реализацијом пројеката за које је Град Крагујевац расписао конкурс у области заштите животне средине. У томе смо подржали између осталих и два удружења – спортско удружење Дивљи вепрови које се пријавило на конкурс и који ће код Факултета инжењерских наука, засадити 20 садница јавора, јасена и црвенолисне шљиве, док ће Омладинска организација Шумадије посадити 10 садница каталпе, казао је члан Градског већа, Стефан Никезић. Такође, у оквиру овог пројекта јутрос је на Метином брду засађено 10 црвенолисних шљива, што је активност у оквиру првог дела пилот пројекта чији је циљ спречавање поновног одлагања отпада на локацији на којој је пре месец дана уклоњена дивља депонија. Град Крагујевац жели да подиже свест о томе колико је битно водити рачуна о заштити животне средине, посебно код младих, а Дивљи вепрови имају доста младих људи, па се надамо да ћемо на овај начин у томе и успети, поручио је Никезић.

Када би сва удружења на овај начин славила своје јубилеје, имали бисмо потпуно другачији град, оценио је члан Градског већа за спорт, Предраг Стевовић. Он је позвао све спортске клубове, али и остала удружења да се воде примером Дивљих вепрова и на сличан начин обележавају своје годишњице, чиме чине да Крагујевац у будућности буде потпуно другачији. Захваљујући новим садницама наш град је лепши, здравији и бољи, поручио је Стевовић.

Одлучили смо да поводом годишњице клуба засадимо 20 стабала и тако обележимо спортске успехе које смо постигли у протеклих 20 година, рекао је председник Клуба Дивљи вепрови, Марко Вујанац и позвао све остале спортске клубове и сва удружења да ураде исту ствар и на тај начин помогну граду да се развије и у овој области.

Данашњој акцији се придружила и Омладинска организација Шумадије која је у оквиру пројекта „Студентски дар – волонтирај – очисти – засади“ Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу донирала и у сарадњи са Студентским парламентом ФИН засадила 10 нових стабала кугластих каталпи.

Поред много атрактивних студијских програма које смо акредитовали последњих година, један је и Инжењерство заштите животне средине, казао је декан ФИН-а, проф. др Слободан Савић, који се придружио садњи са својим студентима. Идеја о сађењу ових нових стабала је одлична, имаћемо пријатнији амбијент за студенте, све запослене, као и за станаре у окружењу, а будући да смо део великог комплекса градског парка и за све суграђане који у њега дођу.