Уручено прво признање „Крагујевачки слез“

Крагујевачка Основна школа „Јован Поповић“ први је добитник признања „Крагујевачки слез“ – за активности на пољу подизања еколошке свести спровођењем више од десет еколошких пројеката, као најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у 2022. години.

Ово признање покренуто је на иницијативу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ у партнерству са Природно-математичким факултетом, у оквиру пројекта „Екологија Крагујевац“ који суфинансира Град Крагујевац.

На додели признања која је уприличена у Ботаничкој башти у име Града Крагујевца, обратио се члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић.

Град Крагујевац је увек подржавао и подржаваће овакве видове манифестација. Имамо одличну сарадњу са ПМФ-ом, тежићемо да тако буде и у будућности. Лично сам се уверио колико ОШ „Јован Поповић“ у Шумарицама води рачуна о заштити животне средине. Као град тежимо ка томе да усадимо такве идеје, да подигнемо свест код најмлађих суграђана колико је важно водити рачуна о животној средини. Волео бих да више школа следи овај пример јер знам да могу исто овако да раде, казао је Никезић и изразио наду да ће Град и њима помоћи да на овакав начин одржавају своју школу.  

Уз захвалност на подршци, директор ОШ Јован Поповић Дарко Грковић је рекао да су засадили 120 садница и планирају да од школе у Шумарицама направе парк. За све треба да постоји тим кога су чинили ПМФ, Ботаничка башта, колегинице из еколошке секције јер иза нас треба да остане једно лепо двориште, још лепше у наредном периоду, казао је Грковић.

Петочлани жири одлучио је да се захвалнице „Крагујевачки слез“ доделе неформалном Удружењу грађана „Виша сила“, Предшколској установи „Врабац“ и новинару Мирославу Јовановићу за допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у протеклој години.

„Крагујевачки слез“ је признање покренуто са циљем да се подстичу заштита и унапређење животне средине на територији Крагујевца кроз истицање свих субјеката који активно учествују у томе. Додељује се за дело или активност која представља најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у протеклој години.

Иначе, Крагујевачки слез је био локално ендемична врста централног дела Србије коју је пронашао Јосиф Панчић 1874. године. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.