Градоначелник Дашић и заменик градоначелника Момчиловић обишли још четири градилишта Чисте Србије у Крагујевцу

У Крагујевцу је у оквиру Пројекта Чиста Србија отворено девет градилишта на којима је до сада изграђено 20 километара канализационе мреже. Радове на четири градилишта у месним заједницама Станово, Виногради и Денино брдо данас су обишли градоначелник Крагујевца Никола Дашић и заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

У оквиру акције Чиста Србија између осталог се бавимо и комплетном реконструкцијом, заменом и уградњом нове канализационе мреже. То су јако компликовани и тешки земљани радови, а ми смо од планираних 360 километара за Крагујевац у овом тренутку стигли до двадесетог и очекујем да до краја маја будемо на двадесет петом. Нон-стоп радимо што је брже могуће, а данас смо обишли градилишта која раније нисмо имали прилику да посетимо, казао је градоначелник Дашић.

Имамо више од девет градилишта, покрили смо све делове града и оно што је било предвиђено као приоритет иде у складу са договореном динамиком, рекао је заменик градоначелника, Ивица Момчиловић, нагласивши да је у овом моменту фокус на реконструкцији централног градског језгра. Донели смо одлуку да поред замене комплетног асфалта у улицама у централном градском језгру радимо и реконструкцију водоводне линије. Тамо где су азбестне и старе цеви извршићемо замену и ставити нове, где су попречни пресеци мали – у улицама изграђеним пре 60-70 година у којима је направљен велики број стамбених зграда са пуно станова, променићемо и повећати пресеке цеви и тиме омогућити  да се сигурно у наредних десет година не интервенише апсолутно ни по једном основу, поручио је Момчиловић.

До краја године апсолутни приоритет је покретање друге фазе и почетак реконструкције централног градског језгра за шта је потребна синергија са Министарством грађевине, односно државом која је финансијер. Комплетна реконструкција асфалтних површина и замена водоводних цеви које планирамо да урадимо, нису планиране на почетку овог пројекта. Због експанзије и изградње зграда и пуцања цеви које су старе највећи проблем су прикључења на постојећу водоводну мрежу. Када радимо реконструкцију морамо да радимо и реконструкцију прикључака и ту нема брзине у извођењу радова као сада, објаснио је Момчиловић и додао да ће морати да се ради спорије и да ће бити потребно више екипа на терену.

Радови који се изводе на данас обиђеним локацијама представљају прву фазу изградње канализационе мреже коју је дефинисало ЈКП Водовод и канализација, док ће већи број улица у овим насељима бити урађено у трећој фази.