Министар без портфеља задужен за односе Србије и дијаспоре Ђорђе Милићевић боравио у Крагујевцу

Град Крагујевц је посетио министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, Ђорђе Милићевић са сарадницима који се у згради Градске управе састао са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем и његовим замеником Ивицом Момчиловићем.

У прошлости смо често заборављали однос према више милиона Срба који живе ван Србије а желе да имају добру комуникацију. Тај однос је веома битан и данас се о њему доста размишља а то су биле теме данашњег састанка са министром и његовим сарадницима, казао је градоначелник Дашић. Једна од идеја је да се у Крагујевцу али и у другим градовима Србије организују манифстације на које ће долазити наша деца из дијаспоре и тако подсете своје традиције, а деца из Крагујевца упознају са децом преко пута не би ли се градили међуљудски односи базирани на лепим емоцијама и добрим вибрацијама. Било је речи и он инвестиционим конфенерцијама које су значајне за наше људе који се баве озбиљним бизнисом у другим земљама и желе да инвестирају у државу одакле потичу, а ми, пре свега надлежно министарство требало би да успостави контакте како би што лакше и са што мање утрошеног времена могли да се неки начин врате у своју земљу.

Нема места у Србији које нема своју дијаспору расуту широм света. Министарство, Влада и председник РС спремни су да учине све како би помогли трајном или повременом повратку наших људи из дијаспоре, јер схватамо њену важност и улогу не само када је реч о прошлости већ и садашњости и у будућности, рекао је министар без портфеља Ђорђе Милићевић. Ту нам је неопходна сарадња са локалним самоуправама како би их подстакли да размишљају о потенцијалима дијаспоре. Град Крагујевац има потенцијала за инвеститоре што показују све досадашње инвестиције, осмишљен концепт радних зона и адекватан третман према потенцијалним инвеститорима.

Говорећи о наредним корацима, министар је најавио да ће наредне недеље бити расписан конкурс за који се очекује подршка локалних самоуправа. Реч је о летњим камповима који би широм Србије требало да окупе децу из дијаспоре, јер како очекује крајем јула и почетком августа у Србији ће бити око 15 000 наших младих из дијаспоре узраста од 12 до 18 године. Летњи кампови ће бити организовани у три тематске области – научни и еко камп, затим камп културно уметничких друштава и спортски камп. Желимо да подстакнемо лакалне самоуправе да са својим програмима учествују у реализацији кампова, јер нам је циљ да млади и деца из дијаспоре сагледају остале градове, а не само Београд. Друга фаза би била узвратне посете, приликом којих ће млади из Србије ићи код својих вршњака у дијаспору а то ће бити наставак размене знања, искустава, дружења и разговора на српском језику што је један од кључних циљева Министарства.

Ради очувањa српског језика покренули смо иницијативу да сваком прваку који жели да похађа допунску наставу обезбедимо бесплатан буквар, за више разреде лектиру и учествоваћемо и помагати у опремању око 500 наших библиотека у дијаспори, казао је министар Милићевић. Током јула окупићемо све кровне организације које окупљају Србе ван Србије, што ће бити прилика да чујемо предлоге и сугестије које ћемо анализирати и на основу тога уколико је потребно кренути у израду нове стратегије у овој области.

Иначе министар без портфеља Ђорђе Милићевић са својим сарадницима посетио је и MIND парк.