Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу обележио 62 године постојања

Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, а до 2010. године Машински факултет, обележио је данас свечаном академијом 62 године постојања.

Факултет инжењерских наука са смеровима са својим смеровима покретачки је стуб производње и ИТ технологије. Он доприноси рејтингу Универзитета у Крагујевцу који је сада високо рангиран на TH листи и повећању броја студената којима овај факултет све атрактивнији, јер после завршеног факултета не чекају на посао већ се одмах запошљавају, казао је ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић. Са новим смеровима, софтверско инжењерство, рачунарска техника, војно инжењерство и традиционално машинство, Факултет инжењерских наука има велику пролазност у компанијама, што је, како истиче ректор, успех руководства факултета али и ранијих генерација, које су радиле на томе.

Свечаној академији су поред научних радника, професора и студената овог факултета, представника Војне академије, републичких научно образовних институција, Универзитета у Крагујевцу, привредних организација, јавних предузећа, присуствовали и председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић и заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Универзитет је једна од највећих компаративних предности града Крагујевца када је реч о довођењу директних домаћих и страних инвестиција. Факултет инжењерских наука показао се као један од најзначајнијих у том ланцу, јер је структура компанија које долазе у Крагујевац таква да је инжењерски профил нешто што се највише тражи, казао је Ивица Момчиловић. Судбина овог града везана је и за судбину Факултета инжењерских наука, јер смо увек били и остаћемо индустријски центар а паралелно са развојем града, развијао се и овај факултет или обрнуто. Буџет града за ову годину је рекордних 10,5 милијарди, што најбоље говори о привредној активности и ренесанси, истиче Момчиловић, коју као град доживљавамо, а заједно са нама сви факултети и Универзитет. Највећи део студената Факултета инжењерских наука има стипендије у компанијама које су већ дошле у град. Свако ко жели да остане у Крагујевцу и развиј своју каријеру, због амбијента који смо као локална самоуправа направили моћи ће то да чини у свом граду и ту смо да се даље развијамо и растемо заједно са факултетом и Универзитетом, поручио је Момчиловић.

Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу поносно улази у своју 63. годину постојања, који је растао и развијао и данас постао модеран технички факултет. Факултет инжењерских наука има више од 1800 активних студената на основним, мастер и докторским студијама а ове године уписали смо рекордан број студената у прву годину основних академских студија, казао је декан проф. др Слободан Савић. Имајући у виду број студената а да су објекти релативно стари, последњих година смо доста пажње поклањали инфраструктури а посебно реновирању старе зграде што ћемо ради стварања бољих услова за рад, наставити и даље. Како би унапредили наставу, набављамо и савремена учила која ће нашим студентима омогућити боље савладавање градива и практичне наставе, првенствено на основним академским студијама а у плану је набавка капиталне лабораторијске опреме чиме ћемо унапредити научно истраживачки рад. Због великих потреба које исказују инострани студенти, крећемо у интернационализацију факултета. Потрудићемо се да акредитујемо студијске програме на енглеском језику на свим нивоима студија, чиме ћемо бити конкурентни у земљи а посебно у окружењу, најавио је проф. др Савић.