Потписани уговори за реализацију еколошких пројеката које финансира град Крагујевац 

Представници удружења и организација чије ће пројекте у области заштите животне средине финансирати или суфинансирати град Крагујевац, а на основу конкурса расписаног у фебруару, данас су потписали уговоре. У име града Крагујевца уговоре је са представницима 15 еколошких удружења потписао Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине.

На конкурс за пројекте из области заштите животне средине, ове године пријавило се 16 удружења и средства су додељена свим организацијама, с тим што је Еколошко истраживачко друштво „Младен Караман“ одустало од финансирања, казао је Никезић. За пројекте је тражено око 4,5 милиона динара, али за ове намене је у градском буџету издвојено 2,5 милиона. Иако смо ове године повећали износ по основу конкурса, и даље бележимо тренд раста, тако да ћемо од следеће године тражити повећање износа у градском буџету за пројекте удружења која се баве промоцијом заштите животне средине, рекао је Никезић.

Он је искористио прилику да еколошким удружењима представи планове и шта се тренутно предузима у овој области подсетивши да је у току пријава за суфинансирање уградње соларних панела, али и да 20. јуна уз подршку Министарства заштите животне средине у износу од 1,7 милиона динара почиње чишћење 14 највећих дивљих депонија на територији града Крагујевца. Никезић је казао да се припремају локације за видео надзор, односно постављање камера на местима где се стварају највеће дивље депоније, јер се очекује да надлежно министарство распише конкурс. Што се тиче одлагања отпада у приграду и селима на територији града Крагујевца, он је казао да постоји 55 сабирних места где наши суграђани одлажу смеће. Са ових места животиње свакодневно разносе отпад по улицама и шумама, због чега смо спремили пројекат за “еколошке нише”. Оне су нам потребне како би оградили део где се отпад одлаже и тако га заштитили од ветра и животиња, објаснио је Никезић. Он је најавио и припрему новог предлога Програма заштите животне средине, бившег Локалног еколошког акционог плана.