Граду Крагујевцу одобрена средства за пројекат пошумљавања и озелењавања у зонама око новоформираних саобраћајница

За суфинасирање пројеката пошумљавања и озелењавања широм Србије и ове године је из буџета Министарства заштите животне средине обезбеђено 100 милиона динара. Средства ће бити утрошена на набавку садница и извођење радова на пошумљавању земљишта у надлежности локалних самоуправава.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је јуче у Палати Србија уговоре на основу којих ће бити додељена средства Министарства за укупно 42 пројекта пошумљавања и озелењавања, који ће се у овој години реализовати у 37 локалних самоуправа широм Србије.

Град Крагујевац је ове године конкурисао са Пројектом садње дрворедних и лишћарских садница у оквиру новоформираних саобраћајница и блоковског зеленила у стамбеном насељу у Крагујевцу за који су одобрена средства у износу 743.000 динара. Уговор је у име града потписао Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине.

Овим пројектом је предвиђена  садња у зонама новоформираних саобраћајница на територији нашег града, простора око Палате правде и дела између стамбених зграда у насељу Аеродром. Пошумљавање наведених површина ће у знатној мери допринети побољшању услова живота наших суграђана, смањењу загађења ваздуха, формирању нових зелених површина и унапређењу заштите животне средине казао је Никезић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић истакла је да су локалне самоуправе и ове године, на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине кандидовале добре пројекте, истичући да је пошумљавање од непроцењиве важности за животну средину.

– Од великог је значаја што настављамо заједно да радимо на овим пројектима који доприносе побољшању квалитета ваздуха, а позитивно утичу и на водни ресурс и квалитет земљишта. Прошле године смо, захваљујући овом конкурсу, али и доброј сарадњи са локалним самоуправама, заједно засадили више од 150.000 садница широм Србије. Сада идемо даље, а добра вест је што је и ове године на конкурс пристигло доста квалитетних пројеката из различитих делова земље. Повећање процента пошумљености Србије је у складу са Зеленом агендом и то је наш заједнички циљ и задатак, и зато ћемо наставити из године у годину да одвајамо средства за ову намену – рекла је Вујовић.