Амбасада Пољске поклонила парк граду Крагујевцу

Амбасадор Републике Пољске у Србији Рафал Перл посетио је данас Крагујевац и са градоначелником Николом Дашићем и чланом градског Већа за унапређење и заштиту животне средине, Стефаном Никезићем обишао локацију на Аеродрому која је уређена у оквиру пројекта ’’Уређење зелених површина за чистију средину и здравију омладину’’. Реч је о пројекту који је финансиран од стране пољске развојне сарадње Министарства спољних послова Републике Пољске.

Са задовољством дочекујем пријатеље из Пољске, земље у којој сам током своје каријере имао прилике да проведем неко време. То је гостољубив и пријатан народ и по томе се нарочито издваја, рекао је градоначелник Никола Дашић. Захваљујем се Амбасади Републике Пољске на великој помоћи за уређење и озелењавање једног од највећих насеља у Крагујевцу. Пројектом је обезебеђено да наша омладина, млади родитељи и деца добију леп парк у насељу које је инфраструктурно у потпуности опремљено али оно што је недостајало јесте зеленило и дрвеће. У оквиру пројекта ’’Уређење зелених површина за чистију средину и здравију омладину’’, Аеродром поред свих стаза и клупа које су постављене добио је и 162 нове саднице дрвећа и жбунастог растиња а прави резултат очекујемо на пролеће када све озелени и овај део Аеродрома добије потпуно нови изглед, казао је градоначелник Дашић. Он је подсетио да је ове године обележено 50 година од потписивања Повеље о братимљењу Крагујевца са градом Бидгошчем. Иначе са Пољском и њиховом Амбасадом, град Крагујевац има интензивну сарадњу, пре свега на плану културе али и на сваком другом плану константан и отворен дијалог, истакао је Дашић.

У оквиру пројекта на изабраној локацији у једном од најнасељених и највећих градских насеља, након припремних радова, постављено је 12 парковских клупа, засађено је 44 садница четинара и лишћара, 118 жбунастог и украсног шибља, израђено је пет пешачких стаза, уграђени су ивичњаци и бехатон плоче.

Поносан сам и велико ми је задовољство што сам већ четврти пут у Крагујевцу, где смо заједно са локалном самоуправом реализовали један од највећих пројеката финансираних од стране развојне сарадње Министарства спољних послова Републике Пољске, рекао је амбасадор Републике Пољске у Србији Рафал Перл. Ове године имамо 6 нових пројеката у Србији којима су у фокусу заштита животне средине, али и почетком наредне године биће отворени конкурси за средства из пољске развојне помоћи. Амбасадор Перл је подсетио на динамичне односе двеју земаља како на политичком тако и на плану економије. Пољска је осми спољнотрговински партнер Србије а имамо и веома добру сарадњу и на нивоу културе и локалних самоуправа, а што је најважније постоји и траје динамика и континуитет у тој сарадњи. Много је сличности међу нашим народима од језика, културе, историје, пријатељски и гостољубив однос према суседним народима су наше највеће сличности, истакао је амбасадор Перл.

Пре обиласка парка на Аеродрому, градоначелник Крагујевца Никола Дашић уприличио је пријем у Скупштини града за амбасадора Пољске Рафала Перла.