Одржана акција прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже у центру града


У оквиру пројекта ”Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану” који партнерски реализују НАЛЕД, ЈКП Шумадија и Град Крагујевац, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), данас је у центру града, на Тргу код Крста, организована акција прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже. У име града, почетку акције присуствовао је члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, Стефан Никезић, директор ЈКП Шумадија, Марко Вујновић, представници НАЛЕД-а и ГИЗ-а, и представници компанија „Секопак“ и „Апатинска пивара“. Грађани који су се одазвали акцији и донели стаклену амбалажу, добили су пригодне поклоне.

Град Крагујевац је у претходном периоду, у оквиру овог пројекта, добио 120 стаклених звона тј. контеинера за рециклажу стакла које смо дали на употребу ЈКП „Шумадија“. Ми желимо на овај начин да подигнемо свест код наших суграђана, посебно млађе популације, о томе колико је важно рециклирати, а сталним и константним акцијама на терену, медијском промоцијом, настојимо да приближимо грађанима ову тему и надам се да ћемо у будућем периоду имати још више стаклених звона на територији града Крагујевца – казао је Стефан Никезић.

Пројекат ”Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану” у Србији се спроводи осим у Крагујевцу, још у Нишу, Сомбору и Варварину.

Ми заједно са јавно-комуналним предузећима у овим градовима, спроводимо и пратимо ову акцију. Стаклена звона су на улицама града од априла ове године. Упоређивали смо податке за квартал, април-јул ове године са истим кварталом 2019. године. Када је реч о Крагујевцу, подаци су такви да је 9 тона стаклене амбалаже било скупљено 2019. године, а ове године, 21 тона, у истом периоду, што је директан утицај постављања ових звона на терену. То не значи да нам је то довољно, и даље настављамо да промовишемо међу грађанима рециклажу стаклене амбалаже – каже Сања Кнежевић Митровић, из НАЛЕД-а, менаџер пројекта.

Марко Вујновић, директор ЈКП „Шумадија“ каже да је постављено 120 контејнера за прикупљање стаклене амбалаже у градским и приградским насељима, и испред угоститељских објеката, у циљу увећања стопе за 20% прикупљања стакленог амбалажног отпада. Ми смо ти који први можемо да посведочимо да се стаклена амбалажа прикупља и сваком следећом активношћу ми потврђујемо да се ниво свести грађана о рециклажи и значају примарне селекције повећао.

Иначе,познато је да је стакло један од материјала познатих човеку који се могу бесконачно рециклирати. Рециклажом једне стаклене флаше уштеди се довољно енергије да сијалица од 100 W светли четири сата.Такође, рециклажа једне тоне стакла смањује загађење ваздуха за 20% у односу на емисију гасова при производњи новог, а постижу се и велике уштеде воде и енергије.