Клуб градова и општина са повољним пословним окружењем заседао у Нишу

Заседање Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем, којим председава Ниш, одржано је у Научно-технолошком парку и посвећено је институционалној подршци за развојне пројекте у области заштитне животне средине.

Градоначелници и председници општина разговарали су о будућем одрживом развоју на локалном нивоу што је уско повезано са оријентацијом о напуштању линеарне и развијању циркуларне економије.

Обраћајући се учесницима, градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је колико је значајно да развијамо свест о заштити животне средине и навела да је Ниш на корак до расписивања међународног тендера за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, пројекта у коме је град  имао свесрдну помоћ Амбасаде Шведске.

Извршна директорка НАЛЕД – а Виолета Јовановић је рекла да је циљ заседања да се чује каква је подршка потребна градовима и општинама да би били успешни.

О искуствима и пројектима града Крагујевца говорили су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, који је истакао да је у области заштите животне средине, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, у првој транши опредељено 14 милиона евра, за замену котлова на угаљ котловима на природни гас. Друга транша од четири милиона евра превиђена је за санирање депоније пепелишта.

Помоћница министра заштите животне средине Сандра Докић, задужена за сектор стратешког планирања, пројекте, међународну сарадњу и европске интеграције, истакла је да је Крагујевац пример добре праксе како би требало да се ради и да су све очи упрте у тај град, пошто је први кренуо у цео поступак.

Поред тога, Крагујевац је једини град у Србији који има спремну и пројектно – техничку документацију и решена имовинско – правна питања за изградњу нове канализационе и атмосферске мреже, за првих 40 километара. Радови, казао је Никезић, крећу крајем октобра. Завршена је и јавна расправа о новој регионалној депонији у Витлишту, а поред депоније градиће се и ново постројење за прераду отпадних вода у Страгарима и Крагујевцу.