Обележен Дан пробоја Солунског фронта

Полагањем венаца крај споменика Шумадијске дивизије у Крагујевцу данас je обележена 103. годишњица од пробоја Солунског фронта. Венце су положили представници Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. „Војвода Радомир Путник“, СУБНОР-а, Војске Републике Србије, а у име града Крагујевца, члан Градског већа Стефан Никезић.

Данас крај споменика Шумадијске дивизије одајемо почаст херојима – нашим прецима. У сарадњи с нашим пријатељима – француском и енглеском армијом, српска војска је пробила Солунски фронт, казао је Стефан Никезић члан Градског већа. Тај дан се у историји сматра почетком краја Великог рата.У Србији је тај датум проглашен државним празником који слави српско јединство, слободу и националну заставу.  Празник се заједнички обележава у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима живе Срби широм света и симболизује јединство српског народа. Поред одавања почасти, ми уједно показујемо будућим поколењима како се негује култура сећања, како се воли и брани наша земља, рекао је Никезић честитајући празник свим суграђанима.

Традиционално сваке године на овај дан, Удружење потомака ратника Србије од 1912 – 1920. војвода Радомир Путник са сарадницима, организује полагање венаца, одавање поште и сећања на храбре српске ратнике који су 1918. године пробили фронт и ослободили Србију, рекао је председник удружења Милан Вујичић.Тада су они били иницијатори српског јединства и српске заставе коју су високо носили и донели кроз ослобођену Србију.У знак захвалности за све што су учинили, ми данас поштујемо и јединство, и заставу и сећање на ратнике.