Представљен пројекат „Србија без ГМО – два закона, 20 година“

„Србија без ГМО – два закона, 20 година“ назив је пројекта који уз подршку града Крагујевца реализује Удружење „Први први на скали“. Пројектом су, поред осталог, предвиђена предавања признатих стручњака из ове области, која ће бити одржана у Скупштинској сали у септембру, октобру и новембру са циљем да се јавност упозна са генетски модификованим системом исхране, како је правно регулисана област ова област и у којој мери је ГМО присутан у Србији.

Град Крагујевац је са још 136 градова и општина у Србији потписник Декларације о спречавању призводње, употребе и продаје ГМО хране на његовој територији. Као четврти град по величини, који има своја села, развијену пољопривреду и сточарство желимо да спречимо производњу и продају ГМО хране у Крагујевцу како би продавали и куповали домаће производе, а то је један од разлога зашто смо подржали пројекат овог удружења, казао је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине.

Забрана прозводње и промета ГМО у Србији регулисана је Законом и контролу у складу са њим спроводи фитосанитарна инспекција која како каже Дејан Милошевић, аутор пројекта и оснивач Удружења „Први први на скали“ није у могућности да контролише све. На жалост сваке године јављају се инциденти, углавном на територији Сверозападне Србије. Како истиче Милошевић, највећи проблем представља прекогранична трговина. С обзиром на то да постоји законска забрана за ГМО, на грађанима је као и на удружењима која се баве заштитом животне средине да пријављују случајеве јер због нелегалних радњи штету имају грађани а угрожено је и нечије здравље.

Прво од три предавања колико ће их бити, биће одржано у суботу 19. септембра у 12.00 сати, а организатори позивају заинтересоване да се због ограниченог броја посетилаца и примене епидемиолошких мера пријаве најкасније до петка до 18.00 сати на мејл [email protected]