Sećanje na Crvenoarmejce poginule u borbama za oslobođenje Kragujevca

Sećanje na poginule Crvenoarmejce, koji su dali svoje živote tokom oslobađanja Kragujevca 1944. godine, obeleženo je polaganjem venaca pokraj spomen obeležja u Opornici. U ime grada Kragujevca, vence su položili Miodrag Nikolić, zamenik predsednika Skupštine, Zoran R. Prokić član Gradskog veća i Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika, zatim predstavnici SUBNOR-a Kragujevac, Društva ruskog srpsko prijateljstva, političkih partija i gosti Osnovne škole “21. oktobar” iz Moskve i Perma.

“I ovog oktobra sećamo se heroja Crvene armije i Narodno oslobodilačkog pokreta koji su zajedničikim snagama oslobili Kragujevac i celu Srbiju. Važno je obeležiti i sećati se ovih događaja, posebno zbog mlađih generacija jer je to putokaz kako se brani svoja država”, kazao je Zoran. R Prokić, član Gradskog veća.

Poštu poginulim Crvenoarmejcima odao je Vlastimir Božinović – Vlasta iz Lužnica, koji je 1944. godine imao 17 godina i seća se dolaska ruskih vojnika. Kako kaže “bitka za oslobođenje Kragujevca bila se sedam dana”.

Venci su položeni i na spomen obeležja na Varoškom i Paliluskom groblju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *