Pošta oslobodiocima

Polaganjem venaca kraj spomen-obeležja herojima i borcima na Trgu kod Krsta i minutom ćutanja, odata je pošta oslobodiocima i obeležena 75. godišnjica od oslobođenja Kragujevca.

U ime grada komemorativnoj svečanosti prisustvovali su Miodrag Nikolić, zamenik predsednika Skupštine grada, Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika, delegacija Vojske Srbije, predstavnici GO SUBNOR-a Kragujevca i Kraljeva, gradskih organizacija političkih partija, Udruženje ratnih veterana Sverdlovske oblasti iz Rusije, potomci poginulih boraca.

Svakog 21. oktobra Kragujevac se seća svih žrtava rata, poklanja se njihovim senima ali se s posebnim poštovanjem seća oslobodilaca koji su dali svoje živote za oslobođenje Kragujevca i Šumadije. Njihovu borbu i požrtvovanost treba da pamte naše i buduće generacije. Za svakog čoveka i svaki narod sloboda i mir su najvažniji i vrednosti su za koje se vredi boriti. Kragujevac danas takvu poruku svetu šalje, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika.

U grobnicu na Trgu kod Krsta 1948. godine premešteni su posmrtni ostaci pripadnika partizanskog pokreta, koji su tokom Drugog svetskog rata ubijeni na području Šumadije. Spomen-obeležje “Fontana narodnih heroja“ podignuto je 1985. godine.

Odlikovanje – Medalja borca, koju Gradska organizacija SUBNOR Kragujevac dodeljuje za doprinos u borbi protiv fašizma ove godine uručena je Zoranu Stojanoviću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *