Пошта ослободиоцима

Полагањем венаца крај спомен-обележја херојима и борцима на Тргу код Крста и минутом ћутања, одата је пошта ослободиоцима и обележена 75. годишњица од ослобођења Крагујевца.

У име града комеморативној свечаности присуствовали су Миодраг Николић, заменик председника Скупштине града, Стефан Никезић, помоћник градоначелника, делегација Војске Србије, представници ГО СУБНОР-а Крагујевца и Краљева, градских организација политичких партија, Удружење ратних ветерана Свердловске области из Русије, потомци погинулих бораца.

Сваког 21. октобра Крагујевац се сећа свих жртава рата, поклања се њиховим сенима али се с посебним поштовањем сећа ослободилаца који су дали своје животе за ослобођење Крагујевца и Шумадије. Њихову борбу и пожртвованост треба да памте наше и будуће генерације. За сваког човека и сваки народ слобода и мир су најважнији и вредности су за које се вреди борити. Крагујевац данас такву поруку свету шаље, рекао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника.

У гробницу на Тргу код Крста 1948. године премештени су посмртни остаци припадника партизанског покрета, који су током Другог светског рата убијени на подручју Шумадије. Спомен-обележје “Фонтана народних хероја“ подигнуто је 1985. године.

Одликовање – Медаља борца, коју Градска организација СУБНОР Крагујевац додељује за допринос у борби против фашизма ове године уручена је Зорану Стојановићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *