Студентима уручене потврде о завршеној стручној пракси

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу студентима завршних година основних, интегрисаних и мастер студија данас су свечано уручене потврде о обављеној Студентској летњој стручној пракси. Потврде су уручили Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи и проф. др Живадин Мицић проректор за наставу и студентска питања.

Једномесечну праксу током јула и августа у институцијама чији је оснивач Град Крагујевац успешно је реализовало 17 студената Економског, Правног, Филолошко-уметничког док је у Институту за јавно здравље, програм праксе успешно завршило четири студента Природно -математичког факултета, рекао је проф. др Мицић и честитао студентима. Он их је подсетио да ће поред дипломе овај документ потврдити да је знање стечено на факултету поткрепљено и практичним радом. Поред тога, значиће и за лакше проналажење посла у будућности. Кроз програм стручне праксе у локалној самоуправи и институцијама чији је оснивач град, до сада је прошло нешто мање од три стотине студената. Поред сарадње са локалном самоуправом, Универзитет реализује још и праксе у сарадњи са Клиничким центром и Институтом за јавно здравље, додао је проф. др Мицић.

Град Крагујевац и Универзитет у Крагујевцу програм стручне праксе заједнички реализују од 2012. године, у координацији Центра за развој каријере и саветовање студената и Канцеларије за младе. Ове године град Крагујевац је понудио 123 слободне позиције за које су студенти могли да аплицирају у 11 градских управа и 10 јавних предузећа чији је оснивач Град Крагујевац. Циљ те сарадње је да теоријско знање које студенти стекну на факултетима употребе у пракси, да добију могућност и виде како функционишу стручне службе и како се доносе одлуке, рекао је Стефан Никезић.

Према речима Иване Балшић из Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, стручна пракса на неким факултетима је обавезна и предвиђена је одређеним бројем сати. Због новоакредитованих програма и реакредитација постојећих студијских програма, програми стручне праксе ће бити обавезни и очекујемо да ће факултети признати те програме праксе призна и омогућити студентима да добију одговарајуће ЕСПБ поене, каже Ивана Балшић. Осим тога, у плану је да се број пракси повећа и тако створе нове могућности и понуде за све професије и позиве – колико за математичаре и филологе, тако и за васпитаче и инжењере. Поред три велика програма које реализујемо, у плану је да се успостави сарадња и са другим институцијама и компанијама као и да се програми стручне праксе прошире и на друге градове где се налазе факултети крагујевачког Универзитета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *