ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ О ФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ ЈАВНОГ ПОЗИВА “RELOAD”

Представници 22 организације цивилног друштва из пет градова и општина из Србије потписали су данас у Крагујевцу споразуме о финансирању пројеката изабраних у оквиру јавног позива Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD), који финансира Европска унија а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).

У циљу јачања партнерства између локалних власти и цивилног друштва на добробит грађана и локалних заједница ReLOaD у Србији се спроводи у пет градова: Димитровграду, Куршумлији, Параћину, Шапцу и Крагујевцу. Са представницима организација цивилног друштва из ових градова Споразуме је у име UNDP, потписала Франсин Пикап, стална представница програма која је рекла да невладине организације раде веома важан посао јер пружају подршку најрањивијим категоријама становништва, сиромашнима, особама са инвалидитетом, старима у руралним подручјима и помажу онима који су искључени или помало заборављени у друштву.

Кроз ReLOaD програм помажемо организацијама цивилног друштва да успоставе бољу сарадњу и јачају поверење са локалним властима, а са друге стране одабране јединице локалне самоуправе финансијским учешћем у пројектима јачају одговорност самих представника власти и транспарентност у начину на који их финансирају, објаснила је Франсин Пикап. Она је додала да је програм ReLOaD веома важан и у процесу приступања Србије Европској Унији и то у сегменту јачања локалне демократије, а посебно за циљеве одрживог развоја, за чије је остварење остало још 10 година и због којих је важно да нико не буде изостављен и заборављен.

Укупан износ средстава за 22 одобрена пројекта је 350 хиљада евра, а у Крагујевцу ће се у оквиру ReLOaD програма фиансирати осам.

Честитајући невладиним организацијама на изабраним пројектима Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца је рекао ће добијена средства сигурно бити искоришћена на прави начин и бити употребљена за унапређење квалитета живота наших грађана. Он се захвалио UNDP на свему што раде за Србију и наше градове и изразио задовољство што је средства за реализацију својих пројеката добило осам крагујевачких невладиних организација додавши да ће град Крагујевац као и до сада наставити финасијски да подржава њихов рад.

Данашњем свечаном потписивању споразума присуствовали су и Самир Омерефендић, регионални менаџер ReLOaD програма, Небојша Јовић, заменик председника општине Куршумлија и Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Иначе, споразум о финансирању пројеката из Крагујевца су потписале невладине организације: Центар за еколошко образовање и одрживи развој, Омладина ЈАЗАС-а, Форум младих са инвалидитетом, Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа, особа са менталним сметњама “Луна”, за друштвени развој младих “Интерактив”, за помоћ особама са аутизмом и Удружење хранитеља “Чуперак”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *