Почиње курс турског језика за младе

У организацији града Крагујевца, Канцеларије за младе и Института Јунус Емре из Београда наредна два месеца 28 младих похађаће курс турског језика. Тим поводом, Стефан Никезић помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи и представници Института, Шехмуз Алтин, заменик директора Института и њихови сарадници, одржали су састанак са полазницима курса.

Представници Института Јунус Емре недавно су посетили Крагујевац када се разговарало о евентуалној сарадњи и, не дуго затим, у Дому омладине организована је пројекција филма Било једном у Анадолији а ево само неколико месеци касније у Крагујевцу заједно организујемо курс турског језика, рекао је Никезић, помоћник градоначелника и истакао предност младих људи који знају више језика у лакшем проналажењу посла. У Крагујевцу послује доста компанија из Турске и сматрам да ће учење турског језика овим младим људима бити предност и помоћи им у запослењу. Очекујемо да се у наредном периоду настави и интезивира сарадња са Институтом и у другим областима и да наши млади науче о култури, традицији и обичајима турског народа а можда се све то и развије у међународну размену студената, рекао је Никезић.

Институт Јунус Емре у Београду део је Задужбине Јунус Емре, функционише уз подршку Амбасаде Републике Турске у Београду у циљу представљања турског језика, историје, културе и уметности као и развијање пријатељских односа. Како би остварили своје циљеве Институт поред учења турског језика, организује и културно – уметничке активности и подржава разне научне радове. Широм света има своје центре – 56 културних центара у 46 земаља.

Институт организује мноштво активности у циљу промоције турске културе и уметности. Кроз активности које организује подучава скоро 70 хиљада људи турском језику. За три месеца полазници курса имају основно знање и могу да успоставе основну комуникацију. Институт је у Београду основан 2015. године како би повезао пре свега језике наша два народа који имају преко 8 хиљада заједничких речи од којих се око две активно користе, каже Шехмуз Алтин, заменик директора Института у Београду и истиче да су у циљу наставка сарадње у плану курсеви и обуке из других области.

Курс се одржава у неколико градова Србије и у оквиру је европских стандарда, а са полазницима ће следећа два месеца радити предавачи, професори турског језика који су прошли наставу и обуку у центру Института. Циљ курса је да полазници савладају основни ниво конверзације, писања, читања и граматику. Након завршене обуке кандидати добијају сертификате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *