Пријем за ученике међународне размене градова побратима

У оквиру традиционалне међународне размене ученика, у Крагујевцу од 18. до 25. јула борави осморо најбољих ученика из побратимског града Сирена, а са њима заједно допутовали су и крагујевачки средњошколци који су у Француској боравили од 11. јула.

У знак добродошлице помоћник градоначелника за унапређење положаја младих Стефан Никезић, за ученике и њихове пратиоце, уприличио је заједнички свечани пријем у згради Града и том приликом разговарали су о програмима посета и импресијама које носе из побратимских градова. Помоћник градоначелника говорио је о историји побратимства два града, подсетио да је Сирен међу првим градовима са којима је успостављен такав однос и да је Повеља о братимљењу потписана у мају 1967. године.

Град Крагујевац и Сирен имају побратимску сарадњу нешто дужу од пола века и један је од првих градова са којима је Крагујевац потписао Повељу о братимљењу. Односе између ова два града поред сарадње у области културе посебно су неговале и учвршћивале генерације средњошколаца који су у оквиру програма међународне размене ученика одлазиле у посету Сирену а француски ђаци били наши гости, рекао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника, пожелевши гостима пријатан боравак у Крагујевцу.

Програм посете за француске ђаке веома је разноврстан и богат па поред посете културно – историјским знаменитостима Крагујевца и околине, викенд су провели на Златибору, купали су се на градским базенима и дружили са крагујевачким спортистима.

Лепе утиске носе и наши ученици који су седам дана провели у Сирену. Њихови домаћини осмислили су богат и садржајан програм у оквиру кога су посетили музеје Лувр, Орсеј, Ајфелов торањ, Америчко гробље у Сирену и све то уз незаборавно дружење са вршњацима.