Razmena iskustva sa stručnjacima iz Nemačke o aerozagađenju

U Kragujevcu u naredna tri dana, boravi delegacija stručnjaka za ekologiju i saobraćaj iz nemačkih gradova Hagen i Hajdelberg, čiji su predstavnici deo mreže The Community of Practice for Sustainable Urban Development – Connective Cities. Ovu mrežu osnovala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ koja se bavi rešavanjem ekoloških problema a naročito urbanog života i zagađenja.

Mi smo organizacija koja se bavi svim pitanjima vezanim za održivi urbani razvoj a ideje koje razvijamo sprovodimo u praksi, rekao je Manfred Poup iz nemačke razvojne organizacije. U Kragujevac smo došli na poziv predstavnika grada sa kojima su prošle godine razmenili stavove i razmišljanja na radionici u Gruziji, a naša želja dodao je da probamo da rešimo probleme održivog razvoja i zaštite životne sredine a naročito zagađenja s kojima se Kragujevac svakodnevno suočava.

Predstavnike GIZ-a i gradova Hagen, dr Ralf-Rainer-a Braun-a, načelnika odeljenja za životnu sredinu i Hajdelberga, gospodina Alekzandera-a Dvolta-a, načelnika odeljenja za saobraćaj primio je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine, koji ih je ovom prilikom upoznao sa aktivnostima koje grad Kragujevac u saradnji sa institucijama, javnim komunalnim preduzećima i udruženjima sprovodi u oblasti zaštite životne sredine.

Veliko je zadovoljstvo što su predstavnici nemačke organizacije GIZ i umreženih gradova prepoznali naše napore za unapređenjem životne sredine i došli u Kragujevac kako bi posle svoje trodnevne posete i sastanaka sa predstavnicima gradskih javnih preduzeća i radionice dogovorili dalju saradnju i vidove pomoći koje predstavnici iz Nemačke mogu da nam pruže, istakao je Prokić.

Imajući u vidu da je u nemačkim gradovima, saobraćaj dominantan izvor aerozagađenja fokus posete i razgovora sa stručnjacima iz Nemačke biće aerozagađenje.

Od posete očekujemo da čujemo primere dobre prakse iz nemačkih gradova i iskustva o načinima borbe sa aerozagađenjem koje oni primenjuju, kako bi reorganizacijom i poboljšanjem saobraćaja smanjili aerozagađenje u našem gradu, kazao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.

U JP Urbanizam sutra će biti organizovana radionica na kojoj će biti reči o urbanističkom i infrastrukturnom planiranju mera za smenjenje aerozagađenja. Govoriće se o implementaciji zona sa niskim emisijama pogodnim za specifičnu situaciju u Kragujevcu, načinima javnog prihvatanja i građanskog angažovanja u zonama sa niskim emisijama i razmatrati inovacije koje mogu da podrže rad zone sa niskom emisijom i održivu mobilnost u Kragujevcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *