Размена искуства са стручњацима из Немачке о аерозагађењу

У Крагујевцу у наредна три дана, борави делегација стручњака за екологију и саобраћај из немачких градова Хаген и Хајделберг, чији су представници део мреже The Community of Practice for Sustainable Urban Development – Connective Cities. Ову мрежу основала је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ која се бави решавањем еколошких проблема а нарочито урбаног живота и загађења.

Ми смо организација која се бави свим питањима везаним за одрживи урбани развој а идеје које развијамо спроводимо у пракси, рекао је Манфред Поуп из немачке развојне организације. У Крагујевац смо дошли на позив представника града са којима су прошле године разменили ставове и размишљања на радионици у Грузији, а наша жеља додао је да пробамо да решимо проблеме одрживог развоја и заштите животне средине а нарочито загађења с којима се Крагујевац свакодневно суочава.

Представнике ГИЗ-а и градова Хаген, др Ралф-Раинер-а Браун-а, начелника одељења за животну средину и Хајделберга, господина Алекзандера-а Дволта-а, начелника одељења за саобраћај примио је Зоран Прокић, члан Градског већа за заштиту и унапређење животне средине, који их је овом приликом упознао са активностима које град Крагујевац у сарадњи са институцијама, јавним комуналним предузећима и удружењима спроводи у области заштите животне средине.

Велико је задовољство што су представници немачке организације ГИЗ и умрежених градова препознали наше напоре за унапређењем животне средине и дошли у Крагујевац како би после своје тродневне посете и састанака са представницима градских јавних предузећа и радионице договорили даљу сарадњу и видове помоћи које представници из Немачке могу да нам пруже, истакао је Прокић.

Имајући у виду да је у немачким градовима, саобраћај доминантан извор аерозагађења фокус посете и разговора са стручњацима из Немачке биће аерозагађење.

Од посете очекујемо да чујемо примере добре праксе из немачких градова и искуства о начинима борбе са аерозагађењем које они примењују, како би реорганизацијом и побољшањем саобраћаја смањили аерозагађење у нашем граду, казао је Драган Маринковић, шеф Службе за заштиту животне средине.

У ЈП Урбанизам сутра ће бити организована радионица на којој ће бити речи о урбанистичком и инфраструктурном планирању мера за смењење аерозагађења. Говориће се о имплементацији зона са ниским емисијама погодним за специфичну ситуацију у Крагујевцу, начинима јавног прихватања и грађанског ангажовања у зонама са ниским емисијама и разматрати иновације које могу да подрже рад зоне са ниском емисијом и одрживу мобилност у Крагујевцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *