Ekološko – edukativni film “Čari prirode kragujevačke kotline”

Čari prirode Kragujevačke kotline je petnaesti po redu dokumentarni film realizovan u saradnji Udruženja srpsko – rumunskog prijateljstva „Riznica“ i ekologa iz Rumunije i Srbije, podržan od strane Ambasade Rumunije u Srbiji, rumunske županije Timiš i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Dugogodišnji kvalitetan rad Riznice i drugih udruženja koja se bave zaštitom životne sredine grad Kragujevac godinama podržava. Iako je reč o ne tako velikim sredstvima sva ta udruženja nam kroz svoje projekte višestruko vrate. Isto je i sa filmom koji danas imamo priliku da pogledamo. Smatram da je u ovih dvadeset minuta spakovano mnogo više od prirodnih lepota i tradicije. Ovaj film ima i neprocenjivu edukativnu vrednost za mlade i decu školskog uzrasta jer predstvalja ne samo upoznavanje sa gradom i prirodnim bogatstvom okoline već se bavi i očuvanjem i zaštitom prirode, rekao je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine i podsetio članove ekoloških udruženja da će konkurs za ovu godinu biti raspisan tokom marta.

Ekološko –edukativni film obrađuje 35 prirodnih retkosti koje postoje na području kragujevačke kotline i doprinosi zaštiti biodiverziteta na ovim prostorima. Istraživanjem smo saznali da na ovom području postoji šest pećina, veliki broj vodopada i drugih prirodnih, sačuvanih vrednosti. Poruka koju smo filmom želeli da pošaljemo je da svi zajedno moramo da radimo i funkcionišemo u jedinstvenom sistemu zaštite biodiverziteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *