Kragujevcu odobreno 215 000 evra za efikasno upravljanje imovinom

U organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština, u Beogradu je priređena ceremonija svečanog potpisivanja ugovora za projekte u oblasti upravljanja imovinom koji su odobreni u okviru grant šeme Programa Exchange 5 – Podrška lokalnim samoupravama. Program finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija i SKGO kao implementacionim partnerom.

Gradu Kragujevcu koji je aplicirao kao nosilac, a opština Batočina kao partner, odobreno je 215 000 evra za realizaciju projekta „Efikasno upravljanje imovinom – valorizacija imovine i novi organizacioni okvir. U ime grada Kragujevca ugovor je potpisao zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

Cilj projekta je unapređenje organizacione strukture za upravljanje imovinom, izgradnja kapaciteta u oblasti vrednovanja imovine, ažuriranje baze podataka o nepokretnostima, kao i popunjavanje centralnog registra kojim upravlja Republička direkcija za imovinu, kroz jačanje postojećih ljudskih, tehničkih i organizacionih kapaciteta za upravljanje imovinom.

Kako bi se ciljevi realizovali, rekao je Momčilović, u prvoj fazi planirana je analiza i nabavka projektom definisane IT opreme /računara, multifunkcionalnih uređaja i laptopova/ kao i unapređenje softvera za uravljanje imovinom.

U okviru unapređenja ljudskih i kadrovskih kapaciteta planirano je da Kragujevac obuči osam, a Batočina dva zaposlena za poslove procenitelja, kazao je Momčilović i dodao da Kragujevac ima oko 3000 objekata koje vodi kao svoju imovinu, ali vanbilasno. Naime, u ovom trenutku vrednost procenjuje Poreska uprava ali samo za objekte koji su u postupku prodaje. Treća faza je legalizacija svih onih javnih objekata kao što su zgrade, škole, ustanove, vrtići koji zbog toga nisu mogli da budu uknjiženi.

Projekat će trajati 18 meseci, a odobrena je realizacija 18 gradskih / opštinskih projekata, koji obuhvataju 48 lokalnih samouprava i nekolicinu drugih korisnika (komunalna preduzeća, regionalne razvojne agencije, organizacije civilnog društva).

Ceremoniji kojom je obeležen početak realizacije grant šeme Programa Exchange 5 prisustvovali su Branko Ružić ministar državne uprave i lokalne samouprave, Jadranka Joksimović ministar za evropske integracije i Sem Fabrici šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *