Крагујевцу одобрено 215 000 евра за ефикасно управљање имовином

У организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина, у Београду је приређена церемонија свечаног потписивања уговора за пројекте у области управљања имовином који су одобрени у оквиру грант шеме Програма Exchange 5 – Подршка локалним самоуправама. Програм финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи МДУЛС у сарадњи са Министарством финансија и СКГО као имплементационим партнером.

Граду Крагујевцу који је аплицирао као носилац, а општина Баточина као партнер, одобрено је 215 000 евра за реализацију пројекта „Ефикасно управљање имовином – валоризација имовине и нови организациони оквир. У име града Крагујевца уговор је потписао заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Циљ пројекта је унапређење организационе структуре за управљање имовином, изградња капацитета у области вредновања имовине, ажурирање базе података о непокретностима, као и попуњавање централног регистра којим управља Републичка дирекција за имовину, кроз јачање постојећих људских, техничких и организационих капацитета за управљање имовином.

Како би се циљеви реализовали, рекао је Момчиловић, у првој фази планирана је анализа и набавка пројектом дефинисане ИТ опреме /рачунара, мултифункционалних уређаја и лаптопова/ као и унапређење софтвера за урављање имовином.

У оквиру унапређења људских и кадровских капацитета планирано је да Крагујевац обучи осам, а Баточина два запослена за послове проценитеља, казао је Момчиловић и додао да Крагујевац има око 3000 објеката које води као своју имовину, али ванбиласно. Наиме, у овом тренутку вредност процењује Пореска управа али само за објекте који су у поступку продаје. Трећа фаза је легализација свих оних јавних објеката као што су зграде, школе, установе, вртићи који због тога нису могли да буду укњижени.

Пројекат ће трајати 18 месеци, а одобрена је реализација 18 градских / општинских пројеката, који обухватају 48 локалних самоуправа и неколицину других корисника (комунална предузећа, регионалне развојне агенције, организације цивилног друштва).

Церемонији којом је обележен почетак реализације грант шеме Програма Exchange 5 присуствовали су Бранко Ружић министар државне управе и локалне самоуправе, Јадранка Јоксимовић министар за европске интеграције и Сем Фабрици шеф Делегације Европске уније у Србији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *