Интервју: ИВИЦА МОМЧИЛОВИЋ – Упркос најавама катаклизме, Крагујевац стабилан и развија се

„Крагујевац плови мирним и стабилним курсом, грађани могу да буду спокојни“, сматра Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца, са којим смо разговарали о години за нама и очекивањима за 2019., нарочито узимајући у обзир чињеницу да Град креће са отплатом кредита чије рате у збиру износе око милијарду динара.

Како оцењујете стање у граду Крагујевцу у 2018. години, какав је био животни стандард Крагујевчана?

– Кратко речено, Крагујевац функционише стабилно и развија се. Овако уопштена формулација заслужује и објашњење, конкретизацију.

Крагујевчани добро знају кроз шта је град прошао у не тако давном периоду, доследном применом једног концепта управљања финансијама, који је у потпуности девастирао сектор комуналних услуга, угрозио функционисање и других делатности од интереса за суграђане – образовање, културу… Једноставно, живот у граду постао је мора за све. Има и оних који ово заборављају, али и оних који би ово да представе као сећање на нека боља времена.

Данас, промишљеним и вештим управљањем и вођењем финансија, приступом у којем градски челници дају све од себе да Крагујевац буде опет пожељно место за живот и рад, већ смо у ситуацији када можемо да кажемо да уложени труд,рад и енергија почињу да дају резултате.

Консолидован је рад комуналних предузећа, захватом који обједињује пружање услуга за грађане у један ентитет – Шумадија, добијамо синергетско деловање, за добробит свих , опорављено и здраво пословање привредних субјеката, који послују у складу са циљевима због којих су основани: чист град, функционална инфраструктура, смањење трошкова у потрошњи енергије (штедљиво осветљење), уређено зеленило, паркови који су приведени функцији (за најмлађе, али и друге категорије становништва).

Од инвестиција, Крагујевац и крагујевчани су добили фискултурну салу у ОШ “Живадинка Дивац“ у Станову (са комплетним приступним уређењем и игралиштем уз њу), завршен објекат за легат академика Коке Јанковића, реконструисан објекат одељења школе у Трмбасу, изградњу фискултурне сале и дневног боравка за децу у школи у насељу Ердеч, пешачки мост у Бресничком потоку, реконструкцију и доградњу јавне расвете (ул. Драгољуба Срејовића), инфраструктурни и други радови у радној зони Собовица – Лужнице (компанија Милановић и Сименс) и још тога. Све ово је коштало око пола милијарде динара. Уз све побројано, Град се припремао за даља улагања – израда пројеката за нове инвестиције (реконструкција још девет школа, вртића, објеката за пружање здравствених услуга, јавне расвете, реконструкције фасада, дворане Шумадија), за изградњу улица/саобраћајница (22 пројекта нових улица и саобраћајница је припремљено). Ови пројекти коштају око 130 милиона динара. За потребе водоснабдевања, линије канализације и одржавање путева, плаћено је око 700 милиона динара. Овим средствима плаћени су радови и активности за регулисање доступности воде за пиће у сеоским подручјима (бунарска вода), водоводне и канализационе линије.

Из наведеног, можемо да закључимо да Крагујевац, упркос неким најавама катаклизме, одлично функционише.

Долазак Милановића и Сименса, није само развојни инпут за Крагујевац, већ ова инвестиција у потпуности мења мапу града и даје невероватну енергију његовом развоју – развоју привреде, путне инфрастуктуре, усмерење на нове резиденцијалне просторе, унапређење услуга и много тога, а као најважније ново запошљвање Крагујевчана.

Оснивање ДАТА – центра у Крагујевцу, такође даје значај граду и отвара нове могућности развоја и унапређења ИТ индустрије.

Једноставно, можда је то некоме досадно, али Крагујевац плови мирним и стабилним курсом, а градски челници обезбеђују грађанима као конзументима оптимални ниво квалитета услуга, који непрекидно унапређују.

Каква су очекивања за 2019. годину, како ће живети Крагујевчани у периоду који нам предстоји?

– У 2019. години, планирани ниво инвестиција је више од 2 милијарде динара. Ту су реконструкције још три школе, Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, објекти Нискоградње, паркинзи, приступне стазе у Ердоглији, саобраћајница око будуће Палате правде у индустријској и радној зони и ново повезивање, саобраћајна инфраструктра која треба да растерети досадашњу мрежу и умањи негативне ефекте саобраћајних гужви које се стварају у ударним дневним терминима, јавна гаража.

Крећемо са припремним радовима за изградњу нове аутобуске станице за коју је град већ купио земљиште на локацији бившег Заставиног сервиса. Обезбеђена су средства у износу од 15 милиона динара за почетак радова на уређењу простора око језера Бубањ, који ће у завршној фази учинити овај простор правом малом оазом за све крагујевчане са мноштвом спортско рекреативних садржаја.

Евидентно је да Град остварује и добру сарадњу са Републиком. До краја 2020. године биће завршена Палата правде, креће се са радовима на изградњи станова за запослене у службама безбедности, Казнено поправни завод (нова зграда), Центар изврсности, тако да Крагујевчани могу да буду спокојни када говоримо о комуналним функцијама и задовољењу потреба становништва. Локална самоуправа у чијој власти учествује и Социјалистичка партија Србије, успешно савладава дневне изазове, али гледа и далеко у будућност и пројекцијом развоја води град Крагујевац.

У текућој години почиње отплата кредита, чије рате у збиру износе око милијарду динара. Како ће се то одразити на градски буџет и све што од њега зависи?

– Оно што морам да још једном поновим зарад крагујевачке јавности је да кредит није дошао као хир актуелних градски руководиоца, већ је он настао као неминовност која је уследила као последица огромних доспелих обавеза и једног дела кредитног задужења града у пероду од 2008 године. Подсетићу да се кредит не добија, већ је он одобрен од стране пословних банака са реално ниском каматном стопом, након јасне пројекције градских финасија у уверавања да је монетарна политика коју актуелна владајућа структура води одговорна и у складу са реалним градским приходима. Јасно је да локална самоуправа успостављањем добре сарадње са националним нивоом и Владом Србије омогућава Крагујевчанима да живе квалитетније, да не буду таоци политика које су сопствену државу сликале и описивале као окупациону власт. Данас тога нема више. Сви можемо да одахнемо и да се бавимо собом и сопственим развојем. Целокупна ситуација је тешка и у развијеним земљама света, па тако и код нас. Околности да постоји власт и у локалу и на националном нивоу која је брижна према грађанима и да у потпуности разуме своју улогу и тако изводи задатке за своје деловање, ослобађа од неспокоја. Тако треба размишљти и о кредитима који задужују Град. Они су подигнути веома рационално, уз услове који су прописани и уз одобрење Владе – ресорног министарства финансија, тако да удруженим деловањем и јасном поделом задатака, са најважнијим циљем – добробит Крагујевчана, нема простора за страх.

Социјалистичка партија Србије са огромним поверењем према коалиционим партнерима учествује у власти, а сами градски оци веома пажљиво и промишљено управљају финансијама. Њихове намере су осведочене периодом који је иза нас. Град је избављен из колапса који му је био готово неминован.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *