Крагујевац наставља ефикасано управљање имовином кроз Програм Еxchange 5

У оквиру грант шеме Програма Exchange 5 у области управљања имовином на локалном нивоу, граду Крагујевцу одобрена су средства за реализацију пројекта „Ефикасно управљање имовином – валоризација имовине и нови организациони оквир. Уговор је, у просторијама Сталне конференције градова и општина, која је имплементациони партнер у оквиру Програма, потписао заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић.

Пројекат у оквиру прве компоненте грант шеме Exchange 5, који финансира Европска унија, представља наставак и унапређење пројекта „Ефикасно управљање имовином – темељ локалног економског развоја који је Град Крагујевац са четири партнерске општине, Кнић, Топола, Рековац и Баточина добио у оквиру Програма EXCHANGE IV и реализовао у периоду од 2012. године до 2015. године.

Укупна вредност пројекта „Ефикасно управљање имовином – валоризација имовине и нови организациони оквир”, којим је град Крагујевац аплицирао као носилац, а општина Баточина као партнер је нешто преко 215.000 евра, од чега ЕУ финансира преко 177.000 евра.

Циљ пројекта је унапређење организационе структуре за управљање имовином, изградња капацитета  у области вредновања имовине, ажурирање базе података о непокретностима, као и попуњавање централног регистра којим управља Републичка дирекција за имовину, кроз јачање постојећих људских, техничких и организационих капацитета за управљање имовином.

Како би се циљеви реализовали, планирана је и анализа IT опреме и набавка пројектом дефинисане техничке опреме /рачунари, мултифункционални уређаји и лаптопови/ и унапређење софтвера за урављање имовином. Унапређење људских и кадровских капацитета планирано је кроз обуке запослених у области утврђивања вредности имовине. Пројектом, који ће трајати 18 месеци, предвиђено је и формирање нове организационе јединице за процену вредности имовине у оквиру Градске управе.

Иначе, Програм Exchange 5 финансира Европска унија из средстава IPA 2014, Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник у смислу индиректног управљања средствима, уговарачко тело је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ при Министарству финансија, док је Стална конференција градова и општина имплементациони партнер. Суштински корисници Програма, су локалне самоуправе у Србији и грађани.

Пројекти у оквиру Компоненте 1 Програма, обухватиће 48 јединица локалне самоуправе (18 координатора и 30 партнера) и неколицину других корисника (ЈКП, развојне агенције, ОЦД).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *