Обележен светски дан детета

Светски дан детета у Крагујевцу обележен је предавањем Игора Јурића, председника Фондације Тијана Јурић о безбедности деце и младих на интернету, које је у сарадњи са Центром за социјалне иновације и интеграциие организовала Канцеларија за младе и Град Крагујевац.

Живимо у времену када технологија напредује из дана у дан, интернет је доступан свакоме ко има мобилни телефон, а највећи број младих има фејсбук профил или инстаграм налог, што је данас нормално и веома забавно, али са друге стране може да буде и веома опасно, казао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, изразивши задовољство што је Игор Јурић дошао у наш град да говори о безбедности деце и младих на интернету. Као одговорна локална самоуправа увек смо стављали и стављаћемо безбедност наше деце на прво место, и зато се надам да ће наши млади суграђани извући поуке са данашње трибине, закључио је Никезић.

Лажно представљање на друштвеним мрежама, злоупотреба постављених фотографија, интернет предатори, опасности су на које је данас крагујевачким основцима и средњошколцима указао Игор Јурић, председник Фондације Тијана Јурић.

Безбедност деце на интернету и трговина људима су веома актуелне теме које желим да приближим младима. Желим да им укажем на то да данас ипак постоје људи који хоће да им науде и да због тога морају да обрате више пажње на своје одрастање у времену које је много опасније у односу на време одрастања њихових родитеља. Радионице за младе на којима учествујемо су веома важне, јер на овај начин они сами кроз примере, илустрације и кратке филмове, увиђају колико нису свесни онога што им заиста прети, а пре свега на друштвеним мрежама.

Имајући у виду да ретко ко од њих пре креирања свог профила на фејсбуку не прочита услове коришћења, Јурић је у препуној скупштинској сали, ученицима основних и средњих школа кроз сликовите и практичне примере, појаснио да је свака постављена фотографија власништво ове друштвене мреже и да је може користити у било које сврхе, посебно комерцијалне, да је међу онима са преко 600 или мање од 70 пријатеља најмање један предатор и да лајк не значи ништа. Он је указао и на то да недоличне фотографије могу да имају последице на њихову будућност, с обзиром на то да поједине компаније приликом запошљавања као извор информација о њима користе интернет и друштвене мреже.

Фондација Тијана Јурић за три године колико постоји о овим темама говорила је у више од 400 школа у Србији, а данашња радионица у Крагујевцу прва је у низу од три, колико планира да одржи у Крагујевцу, а једна од њих биће намењена родитељима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *