Почео пројекат „Повећање запошљивости младих кроз модел пословних симулација и преносивих вештина“

Град Крагујевац у партнерству са Бизнис иновационим центром а уз подршку Канцеларије за младе, почиње са реализацијом пројекта “Повећање запошљивости младих кроз модел пословних симулација и преносивих вештина“, који финансира Министарство омладине и спорта.

Циљ пројекта је унапређење система подршке на локалном нивоу за повећање запошљивости кроз развој личних вештина и компетенција као и допринос повећању предузетничких иницијатива код младих. Град Крагујевац је са оценом 84,6 бодова за овај пројекат од Министарства омладине и спорта добио највиша новчана средства у износу од 3.158.000 динара. “Када смо желели да аплицирамо на конкурс размишљали смо о томе шта је најпотребније младом човеку и који су њихови најчешћи проблеми. Закључили смо да је то незапосленост која није само најчешћи већ и горући проблем код младих, а ово је један од начина да се он ублажи, рекао је на презентацији пројекта у згради Градске управе Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи. Пројекат ће се одвијати у два смера. Предвиђена је додела средстава за покретање три до пет нових компанија, у којима би требало да се запосли три до 15 младих особа. Како би њихове компаније у будућности биле одрживе на тржишту рада, они ће имати сву потребну финансијску и логистичку подршку града и Бизнис иновационог центра, каже Никезић.

Други део пројекта реализоваће се кроз тромесечну стручну праксу за 35 младих особа у крагујевачким фирмама, које ће им, према речима Никезића пружити могућност да уколико се докажу и задовоље потребе стекну услов и за стално запослење у тим компанијама. У сарадњи са Градском агенцијом за саобраћај, град Крагујевац је за младе који буду на тромесечној стручној пракси обезбедио превоз.

За младе који желе да покрену сопствени посао у оквиру овог пројекта Бизнис иновациони центар организоваће обуке за припрему пословних планова. Обуке ће се одвијати у три циклуса за по 20 кандидата, а састојаће се из осам модула у трајању од по пет радних дана по циклусу, објаснио је Војислав Вељковић, помоћник директора за пројекте БИЦ-а и додао да је крајњи рок за пријаву кандидата 15. октобар, после чега ће бити обављена селекција кандидата, односно пословних идеја са највећим потенцијалом. Обуке ће почети 25. октобра и реализоваће се до средине новембра. Изабрани кандидати ће након завршене едукације добити сертификат БИЦ-а за успешно завршену обуку из пословних симулација. На крају самог циклуса пред посебно оформљеном комисијом кандидати ће представити своје бизнис идеје које ће се бодовати и на основу тога одлучивати о висини средстава за покретање сопственог посла, навео је Вељковић.

Укупна расположива средства износе 1.500.000 а висина грантова кретаће се у распону од 200.000 до 500.000 динара по кориснику.

Услов за пријаву на конкурс који ће бити објављен сутра на званичној интернет презентацији града Крагујевца и интернет страници Бизнис иновационог центра је да су кандидати старости од 18 до 30 година.

Иначе, данашњој презентацији присуствовали су и представници три крагујевачке компаније: Слога ДОО Метал Мануфацтуринг, Круг Цолор Гроуп ДОО и WKG ДОО, у којима ће 35 младих незапослених лица, дипломираних правника, економиста, машинских инжењера, бравара, машинских и економских техничара, индустријских и погонских механичара и трговаца обављати тромесечну стручну праксу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *