Шведска подржава пројекте помоћи синдикатима

Међународни центар Улоф Палме већ дужи низ година развија и подржава пројекте помоћи синдикатима у Крагујевцу, захваљујући средствима шведске Агенције за међународни развој (СИДА).

Тим поводом, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић и заменик градоначелника, Ивица Момчиловић са сарадницима, приредили су пријем за Ула Андерсона, директора СИДА за Србију, Амбасаде Краљевине Шведске и Емиру Мешановић, менаџера програма Међународног центра Улоф Палме Србија. Пријему је присуствовао и Југослав Ристћ, председник Самосталног синдиката Крагујевца са члановима пројектног тима.

Шведска финансира и нуди помоћ синдикатима у обукама које се тичу родне равноправности и права запослених, права радника, зато што мислимо да су ово сектори који су веома битни да се реформишу на путу Србије ка Европској унији. Поред ове сарадње са локалним синдикатима, такође сарађујемо и са ресорним министарством у питањима заштите животне средине, а пре свега у третирању отпадних вода. Међутим, кад се погледа читава Србија, ту имамо нешто што зовемо „општинским пакетом“ који нудимо, и ту се бавимо различитим питањима, од родне равноправности, заштита животне средине до деловање у случају природних непогода. Када је реч о програму подршке синдикатима, наше шведско искуство нам говори да је веома битна и та друга страна која представља раднике, да се понекад људи у нечему сложе, понекад не, али је важно да обе стране преговарају – каже Ула Андерсон, директор СИДА.

Пројекат третирања отпадних вода спроводи се на републичком нивоу. Део је поглавља 27 у процесу придруживања Европској унији. Шведска ту пружа техничку помоћ, помаже у нацрту документације, и уз помоћ фондова Европске уније и ИПА, покушава да Србија изгради структуру за третирање отпадних вода. Агенција за међународни развој СИДА је у 2017. години уложила 11 милиона евра у програме у Србији, а ове године се очекује улагање од око 12 милиона евра. Од 2001. године, Шведска је уложила око 200 милиона евра у програме подршке Србији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *