Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom – 9. maj obeležen je polaganjem venaca kraj spomen obeležja herojima i borcima kod Pošte i kraj spomenika crvenoarmejcima u Opornici.
Nikada ne smemo zabooraviti ulogu naših predaka koji su herojskom borbom u godinama Drugog svetskog rata doneli slobodu Kragujevcu, slobodu Srbiji, slobodu celom svetu. Moramo da budemo ponosni na činjenicu da smo naslednici heroja koji su bili deo velike antifašističke koalicije koja se izborila sa najvećom pošasti u novijoj svetskoj istoriji, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika. Grad Kragujevac uvek je bio grad heroja, podneo je velike žrtve u Drugom svetskom ratu i naša je obaveza da čuvamo sećanje na njih ali i na veliki pobedu nad fašizmom i ne dozvolimo da nam se ikada u budućnosti tako nešto ponovi, poručio je on.
Svaki čovek fašizam doživljava kao najveću civilizacijsku sramotu, pobedu nad njim kao intimni praznik, ne samo praznik sveta. Posebno značenje imaju žrtve fašističkih zločina u Kragujevcu, jer nigde te ubice nisu bile tako ohole kao u ovom gradu, rekla je u svom obraćanju Slavica Đukić Dejanović.
Pored predstavnika grada, političkih stranaka, vence kraj spomen obeležja položili su predstavnici Vojske Srbije, Udruženja potomaka, SUBNOR-a, Udruženja prijatelja i sunarodnika Rusije “Svet – Mir“.
Danas se obeležava 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata kao Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio novi put stvaranju zajednice država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *