Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом – 9. мај обележен је полагањем венаца крај спомен обележја херојима и борцима код Поште и крај споменика црвеноармејцима у Опорници.
Никада не смемо забооравити улогу наших предака који су херојском борбом у годинама Другог светског рата донели слободу Крагујевцу, слободу Србији, слободу целом свету. Морамо да будемо поносни на чињеницу да смо наследници хероја који су били део велике антифашистичке коалиције која се изборила са највећом пошасти у новијој светској историји, рекао је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника. Град Крагујевац увек је био град хероја, поднео је велике жртве у Другом светском рату и наша је обавеза да чувамо сећање на њих али и на велики победу над фашизмом и не дозволимо да нам се икада у будућности тако нешто понови, поручио је он.
Сваки човек фашизам доживљава као највећу цивилизацијску срамоту, победу над њим као интимни празник, не само празник света. Посебно значење имају жртве фашистичких злочина у Крагујевцу, јер нигде те убице нису биле тако охоле као у овом граду, рекла је у свом обраћању Славица Ђукић Дејановић.
Поред представника града, политичких странака, венце крај спомен обележја положили су представници Војске Србије, Удружења потомака, СУБНОР-а, Удружења пријатеља и сународника Русије “Свет – Мир“.
Данас се обележава 75. годишњица завршетка Другог светског рата као Дан победе над фашизмом, али и Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио нови пут стварању заједнице држава.