U toku pripremna faza projekta „Tri Morave i Drina“

Projekat „Tri Morave i Drina“ bila je tema sastanka koji je u Kragujevcu sa predstavnicima opština Knić, Topola i Aranđelovac i predstavnicima preduzeća JKP „Šumadija“ i „Vodovod i kanalizacija“ iz Kragujevca održao državni sekretar Ministarstva životne sredine Republike Srbije dr Dragan Jeremić.

Država kako je najavio predsednik Srbije, priprema novi investicioni plan u iznosu od pet milijardi evra, gde će ekologija zauzeti trećinu sredstava, a tema sastanka je formiranje projekta koji će finansiran tim sredstvima obuhvatiti aspekte kanalizacije, vodosnabdevanja i deponije rekao je državni sekretar dr Dragan Jeremić. Imajući u vidu da su Tri Morave (Velika, Zapadna i Južna) i Drina, najznačajnije srpske reke, naša je intencija da one budu bez otpadnih voda i da se izgrade kompletna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionih mreža u svim naseljima i gradovima koji pripadaju slivu Morave i Drine, objasnio je Jeremić. Projekat za koji je opredeljeno oko 1,5 milijardu evra obuhvatiće izgradnju i rekontsrukciju kanalizacione mreže, izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže i postrojenja za pitku vodu u 45 gradova i opština u 13 okruga i rešenje pitanja deponija na osam ili devet lokacija. Prednost ovog projekta je sistem „Ključ u ruke“ jer bi naši potencijalni partneri radili sve od postojeće dokumentacije do kraja, a na gradovima i opštinama je da regulišu imovinske odnose na lokacijama za buduća postrojenja kao i na lokacijama gde će biti postavljene vodovodne i kanalizacione cevi, kazao je državni sekretar.

Sastanku je prisustvovao član Gradskog veća za unapređenje zaštite životne sredine Zoran Prokić koji je rekao da je grad Kragujevac domaćin jednom u nizu sastanaka koji se održvaju na nivou čitave Srbije, a povodom investicionog programa usmerenog ka otvaranju poglavlja 27 Evropske unije, koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Imajući u vidu da sastanku prisustvuju i predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, cilj nam je da sagledamo koje zajedničke probleme imamo, šta možemo mi da finansiramo, a šta država može da nam pomogne na putu ka Evropskoj uniji kazao je Prokić i kao jedan od gorućih problema naveo regionalnu deponiju.

Inače najavljenim investicionim planom koordinira predsednik Republike Srbije i Kancelarija za javna ulaganja, a predstavnici Ministrastva zaštite životne sredine trenutno obilaze gradove i opštine, prikupljaju podatke, informacije i neophodnu dokumentaciju na osnovu kojih će se sagledati mogućnost da li planirano može da se realizuje ili ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *