У току припремна фаза пројекта „Три Мораве и Дрина“

Пројекат „Три Мораве и Дрина“ била је тема састанка који је у Крагујевцу са представницима општина Кнић, Топола и Аранђеловац и представницима предузећа ЈКП „Шумадија“ и „Водовод и канализација“ из Крагујевца одржао државни секретар Министарства животне средине Републике Србије др Драган Јеремић.

Држава како је најавио председник Србије, припрема нови инвестициони план у износу од пет милијарди евра, где ће екологија заузети трећину средстава, а тема састанка је формирање пројекта који ће финансиран тим средствима обухватити аспекте канализације, водоснабдевања и депоније рекао је државни секретар др Драган Јеремић. Имајући у виду да су Три Мораве (Велика, Западна и Јужна) и Дрина, најзначајније српске реке, наша је интенција да оне буду без отпадних вода и да се изграде комплетна постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационих мрежа у свим насељима и градовима који припадају сливу Мораве и Дрине, објаснио је Јеремић. Пројекат за који је опредељено око 1,5 милијарду евра обухватиће изградњу и реконтсрукцију канализационе мреже, изградњу Постројења за прераду отпадних вода, као и изградњу примарне и секундарне водоводне мреже и постројења за питку воду у 45 градова и општина у 13 округа и решење питања депонија на осам или девет локација. Предност овог пројекта је систем „Кључ у руке“ јер би наши потенцијални партнери радили све од постојеће документације до краја, а на градовима и општинама је да регулишу имовинске односе на локацијама за будућа постројења као и на локацијама где ће бити постављене водоводне и канализационе цеви, казао је државни секретар.

Састанку је присуствовао члан Градског већа за унапређење заштите животне средине Зоран Прокић који је рекао да је град Крагујевац домаћин једном у низу састанака који се одржвају на нивоу читаве Србије, а поводом инвестиционог програма усмереног ка отварању поглавља 27 Европске уније, које се односи на заштиту животне средине. Имајући у виду да састанку присуствују и представници Шумадијског управног округа, циљ нам је да сагледамо које заједничке проблеме имамо, шта можемо ми да финансирамо, а шта држава може да нам помогне на путу ка Европској унији казао је Прокић и као један од горућих проблема навео регионалну депонију.

Иначе најављеним инвестиционим планом координира председник Републике Србије и Канцеларија за јавна улагања, а представници Министраства заштите животне средине тренутно обилазе градове и општине, прикупљају податке, информације и неопходну документацију на основу којих ће се сагледати могућност да ли планирано може да се реализује или не.