ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS

U Šumaricama, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima i ovog 21. oktobra u znak sećanja na nevino stradale građane Kragujevca, među kojima i đaka i profesora Gimnazije, održana je jedinstvena antiratna manifestacija Veliki školski čas. Tradicionalnoj manifestaciji prethodio je moleban koji je služio episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Vence su položili đaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, ministarka bez portfelja Slavica Đukić – Dejanović u ime Vlade Srbije, gradonačelnik grada Kragujevca, Radomir Nikolić, zatim predstavnici diplomatskog kora, delegacije gradova prijatelja i pobratima, predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, Univerziteta.

Na Velikom školskom času izvedena je poema Pouke iz šume autora Aleksandra Šurbatovića u izvođenju glumaca Dragana Stokića i Ivana Tomića.

Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, iz Šumarica su i ove godine poslate poruke mira i tolerancije i poziv čitavom svetu da se ovakav zločin više nigde i nikada ne ponovi.

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Tog dana 1941. godine nemački okupatori streljali su blizu tri hiljade stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika i 15 dečaka, čistača obuće. Najmlađe dete imalo je 11 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *