ОДРЖАН ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

У Шумарицама, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима и овог 21. октобра у знак сећања на невино страдале грађане Крагујевца, међу којима и ђака и професора Гимназије, одржана је јединствена антиратна манифестација Велики школски час. Традиционалној манифестацији претходио је молебан који је служио епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.

Венце су положили ђаци и директорка Прве крагујевачке гимназије, Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике, министарка без портфеља Славица Ђукић – Дејановић у име Владе Србије, градоначелник града Крагујевца, Радомир Николић, затим представници дипломатског кора, делегације градова пријатеља и побратима, представници Шумадијског управног округа, Универзитета.

На Великом школском часу изведена је поема Поуке из шуме аутора Александра Шурбатовића у извођењу глумаца Драгана Стокића и Ивана Томића.

Уз подсећање на један од највећих злочина у историји човечанства, из Шумарица су и ове године послате поруке мира и толеранције и позив читавом свету да се овакав злочин више нигде и никада не понови.

У Србији се 21. октобар обележава као државни празник – Дан сећања на жртве у Другом светском рату. Тог дана 1941. године немачки окупатори стрељали су близу три хиљаде становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика и 15 дечака, чистача обуће. Најмлађе дете имало је 11 година.