ГРАДСКА ВЛАСТ РЕШАВА СВЕ ПРОБЛЕМЕ КОРАК ПО КОРАК

Портал ИнфоКГ објављује низ разговора са крагујевачким политичарима у којима су сумирали годину за нама и изнели своја очекивања за отпочелу – како ће грађани Крагујевца живети у 2018. години?

На наша питања данас одговара Ивица Момчиловић, председник Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Крагујевцу.

Како оцењујете атмосферу у граду Крагујевцу у 2017. години?

На последњој, 12. седници Скупштине града расправљало се о буџету за 2018. годину и опет се показала тежња опозиције да се забораве разлози недавне промене власти на локалу и да се за слабости у области финансија окриви актуелна власт у којој учествује и СПС. Свакако да грађани немају тако кратко памћење, а Фискални савет јасно је ставио до знања да је за неодговорно управљање финансијама са далекосежним последицама одговорна претходна власт и да се садашње градско руководство одговорно односи према новцу којим располаже. Ово је потврђено у свакодневници наших суграђана, о чему сведоче значајне рестрикције у задовољењу појединих потреба, али и веома успешном реализацијом активности које се финансирају из буџета града. Прошле године у одговорима на питања од стране портала ИнфоКг прогнозирали смо да ће грађани, с обзиром на услове финансија, живети квалитетније. И то је испуњено – финансирали смо пројекте из области културе, комунална делатност је консолидована и услуге су унапређене. ЈКП „Чистоћа“ успела је да превазиђе проблеме са недостатком возила и контејнера тако да је град значајно чистији. ЈКП „Водовод и канализација“ инвестиционо је улагао и није било проблема са водоснабдевањем у граду. Улице су поправљане и асфалтиране у складу са реалним финансијским могућностима. Сва комунална предузећа у граду редовно измирују своје обавезе према запосленима. Такође, желео бих да подсетим наше суграђане да се у појединим предузећима каснило са исплатама зарада запосленима више од пет месеци. РТК враћена је у функцију тако да грађани опет имају свој сервис који их информише о свим дешавањима која су значајна за рад и живот у великом и модерном граду као што је Крагујевац. Град је преживео финансијски крах услед погрешно донетих одлука у прошлости, али Крагујевац и даље живи захваљујући добрим одлукама у управљању финансијама током кризе. СПС са задовољством преузима свој део одговорности и улаже напоре и активности да се Крагујевац учини лепшим и бољим местом за живот. Мишљења смо да у томе успевамо. Грађани знају да само она власт која обухвата и представнике СПС иде путем одговорности и да социјалисти представљају фактор сигурног и стабилног развоја.

Како ће Крагујевчани живети у 2018. години?

Ова година, судећи према усвојеном буџету, који је после дуго времена са елементима развоја, јесте период даље консолидације финансија, значајног улагања у инфраструктуру, првенствено саобраћајнице – радна зона Ракаљ, радна зона 22. децембар, у делу града у коме су изграђени Станови за младе истраживаче и научне раднике, блок Воје Радића, око Хитне помоћи и Центра за матичне ћелије… Радиће се и на завршетку објекта фискултурне сале ОШ Живадинка Дивац, почетку градње фискултурне сале у школи у Ердечу, реконструкцијама основне школе у Белошевцу, Друге техничке школе и вртића Бамби и окончању свих радова на изградњи легата Николе Коке Јанковића. Улагања у образовање никада нису била значајнија, рачунајући појединачно прошлу годину, а и оно што је планирано да се уради у 2018. години. Она је и година јубилеја, тако да ће град учествовати у обележавању 200. годишњице од проглашења Крагујевца престоницом модерне Србије и 100. годишњице од завршетка Великог рата. Садашња градска власт решава све проблеме корак по корак. Када је спорт у питању, уведени су прецизни принципи у финансирању, тако да су постигнути одлични резултати, уз јасну политику улагања и развоја сопствених снага, талената као ресурса града. То пракса ће се наставити и у 2018. години. Изградња стамбеног комплекса према насељу Виногради, намењеног запосленима у полицији и војсци, такође ће бити значајна инвестиција која ће оставити значајан траг и утицати на квалитет живота наших суграђана. Најпоноснији смо на чињеницу да ће од ове године практично сви наши малишани у предшколском узрасту бити смештени у обданишта, а родитељи најбоље знају колико им је једна оваква одлука битна и колико је било тешко изборити се са овим проблемом у прошлости. Највећа очекивања од инвестиција су у радној зони Собовица и према прогнозама које могу да се чују значајно ће изменити постојећу урбану слику града. Пошто дела говоре више од речи и како завршетак 2017. године говори о успешно предузетим напорима опоравка града, тако ће и 2018. година, њен крај, да посведочи о успеху плана улагања у раст и развој Крагујевца. СПС један је од гаранта овог успеха који ће се огледати у томе да сваки Крагујевчанин пронађе место у свом граду, у којем ће уживати у плодовима свога рада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *