Заштитник грађана Зоран Пашалић у Крагујевцу

У оквиру кампање “Дани омбудсмана“ која је почела 20. октобра у Новом Саду, заштитник грађана Зоран Пашалић са заменицима и сарадницима данас је боравио у радној посети Крагујевцу. Том приликом Пашалић је у Канцеларији заштитника грађана разговарао са грађанима и примао притужбе, а организована су и два састанка, са представницима локалне самоуправе, затим са члановима Градског већа за здравство и социјална питања и чланом већа за образовање, директром Центра за социјални рад, начелником Полицијске управе, директром Дома здравља, представником комесаријата за избеглице и миграције и ромским координатором.
Пашалић са сарадницима обилази Србију како би у директном контакту са грађанима чуо који су то проблеми који их најчешће муче, односно шта је то из домена заштитника грађана где може да им помогне. Заштитник грађана до сада је обишао шест градова, а кампању “Дани омбудсмана“ наставиће до краја године по већ утврђеном плану. Од тог плана ће одступити уколико се негде појави проблем где је неопходно да хитно реагује.
Значајно је напоменути, рекао је Пашалић у обраћању медијима, што ћемо се у неке од тих градова и вратити, да видимо да ли је оно што је на лицу места обећано заиста и урађено, да ли су проблеми решени. Мој принцип рада није академски, а није ни бирократски. Желим да чујем грађане. Желим да поставим питање и онима који грађанима праве проблем. Када ће проблем који праве, ако притужба грађана има основа, бити решен. Због тога смо на путу и бићемо у обиласку градова онолико дуго колико је то потребно. Према речима Пашалића, грађане Крагујевца муче исти проблеми који муче већину грађана Србије. Заштитнику грађана у Крагујевцу поднето је 1300 притужби, а решено је око 800. То су углавном имовински проблеми, узурпација неких њихових имовинских права, као и оно што нажалост заштитник грађана, за сада, не може да решава односно где не може да поступа, а то су одлуке судова.
У оквиру кампање “Дани омбудсмана“, заштитник грађана Зоран Пашалић био је у Бујановцу, Лесковцу, Нишу, Шиду и Новом Саду, а обишао је и многе центре у којима су смештени мигранти, социјално рањиве групе, лица затворена по било ком основу и одређена насеља у којима живе социјално рањиве групе као што Роми.
Социјално питање је нажалост најзначајније питање и ту постоји много проблема. Не постоји, појаснио је Пашалић, вертикално хоризонталана устројеност целог система. То је оно на чему мислимо да радимо. Да преко препорука и сугестија покушамо да цео тај систем по хоризонтали и вертикали, од републике до локала и од локала до републике убудуће функционише беспрекорно.

Информација је преузета са сајта града Крагујевца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *