Караван “Дух младости“ посетио Крагујевац

Караван под називом “Дух младости“ који промовишући Национални модел дуалног и предузетнићког образовања, обилази градове по Србији, стигао је данас у Крагујевац. Пројекат реализује омладинска организација “Spirit of Youth“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Караван је одржан на Шумадија сајму, а на свечаном отварању говорили су Габријела Грујић, помоћник министра за стратешко планирање, Мирјана Ковачевић, директорка сектора за едукацију у Привредној комори Србије, Татјана Матијевић, генерални секретар организације “Spirit of Youth“ и Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи.

Нови закон о дуалном образовању тренутно се налази у скупштинској процедури.

Шта је то што доноси нови Закон о дуалном образовању? Уређење система у корист вашег образовања. Дакле, неће више бити пракса на крају школске године где ћете бити можда пасивни посматрачи озбиљних производних процеса који укључују паметне машине и усклађеност са савременим технолошким развојем. Управо наш нови закон штити ученика и даје му могучност да кроз овај систем унапређује своје креативно-процесно-синтезно-пројектно мишљење, да може уз помоћ лиценцираног инструктора и наставника из своје школе да сагледа како изгледа савремени технолошки развој и како може да унапреди своја знања и да достигне квалитет компетенција за занимање за које се определио. Кроз овај закон дефинише се и стипендија коју ће за време свог трогодишњег и четворогодишњег школовања добити – рекла је Габријела Грујић.

Помоћница министра истакла је Крагујевац добар пример града који је ишао у сусрет овим променама и много пре закона препознао значај дуалног образовања. Политехничка школа из Крагујевца још од 2013. године примењује неке од модела дуалног образовања и данас има три образовна профила који су осмишљени у сарадњи са 17 озбиљних компанија међу којима су “Милановић инжењеринг“, “Горење“, а Угоститељско-туристичка школа “Тоза Драговић“ сарадњу са “Меркатором“, “ДМ“ и др.

Привредна комора Србије као један од активних партнера Министарства просвете, науке и технолошког развоја препознала је као свој најважнији задатак подршку иницијативи оних привредника који су препознали значај и вредности дуалног модела образовања, као и анимирање осталих привредника указујући им на предности и добре стране овог модела образовања али и бенефите које привреда може имати од овога.

Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи истакао је да је овај Караван донео у Крагујевац дух и енергију младости, нових идеја, промоцију предузетништва, спорта. У Крагујевцу већ постоје школе које примењују и промовишу овај вид образовања, а законска форма ће омогућити да се прикључи већи број школа и привредника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информација је преузета са сајта града Крагујевца.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *