Министар заштите животне средине Горан Триван у посети Крагујевцу

Министар заштите животне средине Горан Триван, посетио је данас Крагујевац и том приликом обишао Централно постројење за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу.

Прерада отпадних вода први је приоритет Министарства заштите животне средине каже министар Триван и наводи да је то “питање свих питања“. Ако решите питање прикупљања и прераде отпадних вода, онда ћете решити питање загађености земљишта, питање квалитета хране, подземних и пијаћих вода и небројено других проблема.

У Србији има много загађених вода, чему смо и ми сами допринели, а то је оно чиме ћемо морати да се бавимо наредних година. Пијаће воде имамо, али ћемо и њу морати да чувамо јер су нам и њени ресурси угрожени. Србија у овом тренутку има неколико постројења отпадних вода која функционишу, а остала или не функционишу потпуним капацитетом, а према стандардима највећи део њих и не постојии уопште.

Крагујевац је један од бољих примера у Србији, који има постојење старо неколико десетина година, али које је већ зрело за дораду, реконструкцију и побољшање. Једно је од ретких у Србији које функционише пуним капацитетом онога што дотиче у постројење, рекао је министар и додао, да је један од важнијих задатака код постројења, с једне стране је, да све остало што не иде у постројење дође до њега, а са друге стране и побољшање квалитета воде која се произведе у постројењу. Министарство ће се потрудити да колико буде могло помогне Крагујевцу у остваривању ових задатака.

Говорећи о улагањима у прераду отпадних вода на нивоу државе, министар Триван је рекао да Србију чека улагање у нивоу од пет милијарди евра, а то је процес који ће тећи наредних “пар десетина година“. Због тога је важно да свака локална самоуправа израђује пројекте, без којих се не може нигде аплицирати, а ни трошити сопствени новац, новац Владе Србије и иностраних фондова, поручио је министар Триван.

Своју посету Крагујевцу, министар заштите животне средине искористио је да и поздрави учеснике 38. Међународног научно-стручног скупа “Водовод и канализација 2017“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информација је преузета са сајта града Крагујевца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *